‘De Circuit X-prijs 2016 gaat naar… hou u klaar… euh… NIEMAND!’, zei de jury zaterdag op het Vlaamse kunstenfestival Theater Aan Zee. De  winnaar van de prijs mocht altijd mee op de Circuit X-tournee voor jonge theatermakers door Vlaanderen en Nederland. Nadat de Vlaamse regering op 30 juni bekend maakte Circuit X niet meer te ondersteunen, is het voortbestaan van de tournee echter onzeker en kan de organisatie de beloofde prijs niet meer garanderen.

Er is voor Circuit X nog één uitwijkmogelijkheid: de zogenaamde ‘projectenpot’. Maar dat geld is volgens de organisatie zeer beperkt en vooral bedoeld voor de voorstellingen van prille podiumkunstenaars. ‘Moet Circuit X nu gaan kannibaliseren op juist die mensen die het wil ondersteunen?’, vroeg de organisatie zich af.  In plaats van een prijs uit te delen, deed Circuit X op het festival liever een oproep. ‘Laat ons met z’n allen – publiek, grote huizen, kleine huizen, losse kunstenaars – dit najaar samen één brede campagne opzetten om de projectenpot minstens verdubbeld te zien. Wie weet hebben we hier dan volgend jaar weer beter nieuws te brengen.’

De andere festivalprijzen werden zaterdag wel gewoon uitgereikt. De grootste prijs, de TAZ-KBC Jongtheaterprijs, ging naar de voorstelling Moore Bacon! van Bosse Provoost en Kobe Chielens. Het was volgens de jury ‘ongetwijfeld de meest affe en gefocuste voorstelling binnen de selectie jong theater’.  Enkidu Khaled gaat naar Edinburgh met de Big in Belgiumprijs onder de arm. Hij mag er volgende zomer zijn Working Method spelen. Salut Copain van Dounia Mahammed werd bekroond met de SABAM Jongtheaterschrijfprijs. De Nederlandse Rebekka De Wit is de winnaar van de TAZ-deAuteurs Debutantenprijs. In 2015 verscheen haar debuutroman We komen nog één wonder te kort.

Foto Moore Bacon! van Bosse Provoost en Kobe Chielens