Het Vlaamse platform Circuit X heeft voor zijn jaarlijkse jonge makers-tournee vier voorstellingen geselecteerd. Another One van Maxim Storms en Lobke Leirens, Mining Stories van Silke Huysmans & Hannes Dereere, Salut Copain van Dounia Mahammed en Mazing van Vera Tussing mogen komend seizoen in een reeks Vlaamse en Nederlandse theaters spelen. Circuit X noemt zich een kwaliteitslabel, dat jonge makers in aanraking brengt met een breed publiek.

De nieuwe selectie bevat verschillende genres. Another One is beeldend theater over een koppel dat niet met, maar ook niet zonder elkaar kan leven. Het documentaire theater Mining Stories leidt de bezoeker naar de Braziliaanse mijnindustrie. Mazing is een dansvoorstelling die een fijnmazig netwerk van dansers en publiek wil vormen. Tot slot is er de toneelvoorstelling Salut Copain, over de (on)mogelijkheid om iets te zeggen. Met deze voorstelling won Dounia Mahammed eerder de Vlaamse Toneelschrijfprijs 2016.

De voorstellingen zijn geselecteerd door een jury, die elk jaar wisselt van samenstelling. Dit jaar bestond die uit Lies Deschietere (programmator Schouwburg Kortrijk), Dries Douibi (organisator Festival Bâtard en dramaturg, programmator Beursschouwburg), Tom Helmer (dramaturg Theater Bellevue in Amsterdam), Angela Schellekens (programmator ccBE), Sabine van Baelen (programmator cc ’t Getouw) en Lisa Wiegel (programmator Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond).

In Nederland is de Circuit X-selectie te zien op onder meer de festivals Jonge Harten, Moving Futures, Cultura Nova en Het Theaterfestival, de vlakkevloer-zalen De Brakke Grond, Theater Kikker en Ins Blau, en de grote theaters Stadsschouwburg Utrecht, Theater aan het Vrijthof en de Rotterdamse Schouwburg.

Sinds 2011 vormt Circuit X een platform dat jonge makers een plek biedt om hun werk aan een breder publiek te tonen. Inmiddels gearriveerde makers zoals theatermaker Sadettin Kirmiziyüz, choreograaf Jan Martens en regisseuse Davy Pieters waren voor eerdere edities van Circuit X geselecteerd. Of Circuit X ook in de toekomst een opstap voor jonge makers kan blijven, is de vraag. In mei wordt bekend of zij subsidie blijven ontvangen.

Foto: Salut Copain – Dounia Mahammed