De selectie van het Vlaamse Circuit X wordt uitgebreid met Nederlandse producties. Circuit X is een kwaliteitslabel dat jaarlijks een tournee opzet voor zes makers, geselecteerd door een deskundige jury. Het platform presenteert hiermee verrassende voorstellingen van makers die bij het grote publiek nog niet zo bekend zijn. 

De nieuwe selectie wordt eind februari 2016 bekendgemaakt en zal bestaan uit in totaal zes voorstellingen (drie uit Vlaanderen en drie uit Nederland). De eerste Vlaamse voorstelling is al geselecteerd op Theater aan Zee afgelopen zomer: Kokokito van Louis Vanhaverbeke.

Coördinator Lisa Wiegel laat weten toe te willen naar een organische verdeling, waarbij de selectie een geheel is en er niet te veel nadruk op de nationaliteiten ligt. Wiegel: ‘Uiteindelijk zijn er veel makers die steeds meer over de grens werken of gezelschappen die uit zowel Vlamingen als Nederlanders bestaan en is het steeds minder relevant om te benoemen of het nu Vlaams of Nederlands werk is. We willen vooral het publiek aan iets nieuws en bijzonders voorstellen.’

De jury bestaat uit Liv Laveyne (programmeur CC De Grote Post in Oostende en recensent), Evelyne Coussens (recensent bij o.a. De Morgen en Theaterkrant.nl), Merel Heering (programmeur Jong Werk bij Theater aan Zee), Sabine Van Baelen (programmeur CC ’t Getouw in Mol), Marijn Lems (programmeur de Brakke Grond) en Jonathan Offereins (programmeur Het Huis Utrecht).

De Nederlandse uitbreiding van Circuit X wordt mogelijk gemaakt door Dutch Performing Arts. In Vlaanderen steunt de Vlaamse overheid het initiatief.

Foto Kokokito – Louis Vanhaverbeke: Jolien Fagard