De grote winnaars van de Musical Awards 2016 zijn De terugkeer van Hans & Grietje van Orkater en Het Balletorkest en De zere neus van Bergerac van het Ro Theater. The Bodyguard van Stage Entertainment werd verkozen tot beste grote musical en Rent, de slotproductie van M-Lab, won de prijs voor beste kleine musical.

Ook werd Joop van den Ende onderscheiden met een Oeuvre Award, die hij uit handen van de aanwezige Tina Turner kreeg. Van den Ende en de zangeres werken momenteel aan een musical over haar leven.

De terugkeer van Hans & Grietje won maar liefst vier awards: zowel die voor beste vrouwelijke hoofdrol (Elise Schaap) als beste vrouwelijke bijrol (Annet Malherbe) in een kleine musical. Ook Geert Lageveen en Leopold Witte werden onderscheiden voor Beste regie/choreografie, evenals vormgever Dieuwke van Reij.

De zere neus van Bergerac won de prijs voor beste mannelijke hoofdrol in een grote musical (Wart Kamps), beste vrouwelijke bijrol (Sylvia Poorta) en beste mannelijke bijrol (Arjan Ederveen) in een grote musical.

Alex Klaasen speelde volgens de jury in Kiss of the Spider Woman van Opus One de beste mannelijke hoofdrol in een kleine musical. Lone van Roosendaal kreeg de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical voor haar rol in Heerlijk duurt het langst van Dommelgraaf & Cornelissen Entertainment.

Romy Monteiro won de prijs voor Aanstormend Talent voor haar hoofdrol in The Bodyguard. Beste mannelijke bijrol in een kleine musical was Mitch Wolterink in Rent.

Lucas de Waard en Johan Timmers schreven het beste script met Willem Ruis, de show van zijn leven van Janke Dekker Producties en de beste muziek/arrangementen kwam van Ilse DeLange en JB Meijers voor De tweeling van Stage Entertainment.

Voor het tweede jaar op rij won Soldaat van Oranje de publieksprijs.

Het Awards Gala werd live uitgezonden op NPO1 en door ruim 1,3 miljoen mensen bekeken.

Foto De terugkeer van Hans & Grietje: Ben van Duin