Naast initiatiefnemers Theater Bellevue, Stadsschouwburg Amsterdam en Frascati, nemen nog zes andere theaters deel aan de pilot van de Podiumpas. Voor 25 euro per maand geeft de theaterpasse-partout straks ook onbeperkt toegang tot De Krakeling, de Brakke Grond, De Meervaart, Podium Mozaïek, Stadsschouwburg Utrecht en Het Nationale Theater.

Vanaf het nieuwe seizoen gaan de negen theaters samen met deze passe-partout experimenteren. In eerste instantie gebeurt dit met een exclusieve groep van bezoekers die op basis van hun bezoekgedrag zijn geselecteerd. Zij ontvingen afgelopen week een uitnodiging om deel te nemen. De animo was groot. Bijna alle 400 passen zijn reeds vergeven. Publiek dat geïnteresseerd is in de pas, maar geen uitnodiging heeft ontvangen kan zich via de website podiumpas.nl opgeven voor de wachtlijst.

Deelnemers nemen de pas af voor minimaal 4 maanden, daarna is hij vrij opzegbaar. Voor € 25 per maand kan de gebruiker in die periode onbeperkt voorstellingen bezoeken bij de aangesloten podia. Kaarten voor de voorstellingen kunnen vanaf één maand voor de speeldatum telefonisch worden besteld bij de kassa van het desbetreffende theater.

Theater Bellevue, Stadsschouwburg Amsterdam en Frascati zijn de initiatiefnemers van het project en dragen het financiële risico. De overige podia zijn in de pilotfase ‘acceptanten’: de pas kan bij hen gebruikt worden, maar zij zijn verder niet inhoudelijk betrokken bij de pilot. Het project wordt ondersteund door SPTC (Stichting Promotie Theater- en Concertbezoek).

Als de testfase succesvol blijkt, wordt de Podiumpas in de toekomst landelijk uitgerold. De initiatiefnemers hopen dat de pas gaat helpen bij ‘het vinden van een groter en avontuurlijker theaterpubliek’. Het project sluit daarmee aan bij een van de aanbevelingen van het rapport over publieksbereik ‘Over het voetlicht’ van de commissie Ter Horst.