Het Kickstart Cultuurfonds heeft in een eerste steunronde 1,6 miljoen euro verdeeld onder theaterproducenten en 1,2 miljoen onder theaters. Het tijdelijke fonds biedt financiële ondersteuning aan niet structureel gesubsidieerde cultuurinstellingen om aanpassingen aan de 1,5 metersamenleving door te kunnen voeren. In totaal zal het fonds 16 miljoen euro verdelen over drie aanvraagrondes. 

Alleen instellingen die momenteel geen meerjarige exploitatiesubsidie ontvangen van het Ministerie van OCW, VWS of de Rijkscultuurfondsen kunnen bij het Kickstart Cultuurfonds aanvragen. In het eerste tijdslot in de categorie theaterproducenten gaat de meeste steun naar More Theater Producties (100.000 euro), Stage Entertainment Nederland Producties B.V.(100.000 euro), DG Theaterproducties (97.922 euro), Bos Theaterproducties (95.966 euro) en Trend Media Groep (94.480 euro). De laatste produceert onder meer de theaterproducties van Ernst, Bobbie en de rest, Juf Roos, Checkpoint, De Smurfen en Bobo.

300.000 euro gaat naar een samenwerking van 34 niet-structureel gesubsidieerde startende makers en 17 vlakke vloertheaters. De nu met corona geldende afspraken tussen podia en bespelers betekenen voor jonge makers vaak dat ze niet genoeg inkomsten uit hun voorstellingen kunnen halen om de tourneekosten te dekken. Met het bedrag van het fonds en een eigen bijdrage van de theaters, worden de tournees alsnog mogelijk. Het gaat in totaal om 294 voorstellingen voor dit najaar van onder andere Nineties, Saman Amini,  Jasper van Luijk/SHIFFT, Emma Lesuis, Steef de Jong en House of Nouws.

Bij de theaters gaan de hoogste bedragen naar Carré (100.000 euro), Theater Delft (85.000 euro), Luxor Theater Rotterdam ( 84.022 euro) en Cultuurhuis Hoogeveen Theater/Congrescentrum De Tamboer (75.000 euro).

Het Kickstart Cultuurfonds is een gezamenlijk initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, en de VandenEnde Foundation. Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds / Zadelhof Cultuur Fonds, Fonds 1818, Stichting Zabawas en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten.

Foto: Single Camping van  Bos Theaterproducties, Raymond van Olphen