Achttien Amsterdamse theaters hebben in samenwerking met Stadsdeel Centrum een convenant opgesteld om duurzame bedrijfsvoering te stimuleren. De partijen committeren zich de komende twee jaar aan de doelstelling om de CO2-uitstoot elk jaar met drie procent te reduceren. Daarnaast wordt er samengewerkt aan collectieve duurzame inkoop voor energie, afval, papier, voedsel en drank.

Het gaat om de instellingen Amsterdam RAI, Kleine Komedie, Bimhuis, Delamar Theater, Meervaart, Felix Meritis, Het Muziektheater, Jeugdtheater De Krakeling, MC Theater, Melkweg, Muziekgebouw aan het IJ, Paradiso, Theater Bellevue, Stadsschouwburg Amsterdam, De Balie, Frascati, Podium Mozaïek en Het Concertgebouw. Zij zijn verenigd in het Overleg Amsterdamse Theaters. Gea Zantinge, zakelijk directeur van het Concertgebouw en voorzitter van het Overleg ondertekende het convenant op 13 maart jl. met Jeanine van Pinxteren, voorzitter van het dagelijks bestuur van Stadsdeel Centrum.

Op basis van een nulmeting wordt vastgesteld welke acties er nodig zijn en wordt een plan van aanpak gemaakt waarmee de theaters aan de slag gaan om daadwerkelijk een verschil te maken. Met deze concrete aanpak dragen de theaters bij aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen van de gemeente Amsterdam. De deelnemers zullen regelmatig bijeenkomen om kennis en ervaring uit te wisselen over duurzame technieken en innovaties.

(v.l.n.r. Jeanine van Pinxteren, Kees Blijleven en Gea Zantinge, foto: Ronald Knapp)