SPRING gaat deze donderdag deels live van start. Vrijdag werd bekend dat het Performing Arts Festival door het ministerie van OCW is aangewezen als een van de laatste proefevenementen voor Testen voor Toegang. 

Vanaf deze week wordt een aantal nieuwe en tevens laatste pilots georganiseerd met toegangstesten, waarmee (sport)evenementen en culturele instellingen straks eerder of voor meer mensen moeten kunnen heropenen. Bezoekers laten zich eerst testen bij een speciale teststraat. Vervolgens laten ze bij de ingang van bijvoorbeeld een theater een negatief testbewijs zien.

Tijdens de pilots kunnen testaanbieders praktijkervaring opdoen voor als de toegangstesten landelijk worden ingezet. SPRING zal het laatste podiumevenement zijn in deze testfase. Begin juni is waarschijnlijk de zogenoemde ‘testwet’ van kracht en dan mogen alle theaters toegangstesten inzetten, zolang er voldoende testcapaciteit is. De Tweede Kamer is al akkoord, de Eerste Kamer zal dit wetsvoorstel naar verwachting 25 mei behandelen.

SPRING kan nu als proeftestevenement live doorgaan, zoals gepland van 20 tot en met 29 mei. ‘We zijn ongelooflijk blij’, schrijft het festival op zijn website, ‘natuurlijk extra blij voor de kunstenaars die niet kunnen wachten om hun voorstellingen, performances, dans en verhalen op het podium te brengen. Na (deels) afgezegde festivaledities van SPRING en SPRING in Autumn verheugen we ons enorm op publiek in de zalen.’

Foto: Mount Average van Julian Hetzel, Tina Herbots