In seizoen 2017-2018 start een pilot met een Amsterdamse podiumpas. Die geeft voor 30 euro per maand onbeperkt toegang tot alle voorstellingen in drie Amsterdamse theaters. De initiatiefnemers hopen dat tijdens en na de pilot meer theaters zich aansluiten, ook uit andere steden.

De pas moet bezoekers gaan aanzetten om vaker naar het theater te gaan en daarbij avontuurlijkere keuzes te maken. ‘Als je toch al betaald hebt, ga je als toneelliefhebber misschien sneller ook een keertje naar dans’, zegt een van de initiatiefnemers Jola Klarenbeek.

De eerste drie theaters die aan de pilot deelnemen zijn Frascati, Theater Bellevue en de Stadsschouwburg Amsterdam. Uit hun klantenbestanden selecteren zij een besloten groep van minimaal 150 proefdeelnemers. Die mogen hun pas een maand voor aanvang inzetten, voor de best mogelijke plaats.

Financieel nemen de theaters de volledige verantwoordelijkheid op zich, producenten mogen er geen nadeel van ondervinden. Als de pilot een succes wordt en dus een effectief instrument om bezoekgedrag te veranderen, is de podiumpas vanaf seizoen 2018-2019 voor iedereen te koop.