Het Fonds Podiumkunsten heeft negen van de 37 aanvragen in de eerste ronde van de regeling Nieuwe Makers gehonoreerd. De nieuwe subsidieregeling is bestemd voor beginnende makers die samenwerking zoeken met een gezelschap, podium of festival om zich in een langer lopend traject te ontwikkelen.

Vier gehonoreerde aanvragen zijn afkomstig uit de danssector. De Dutch Don’t Dance Division krijgt 72.500 euro toegekend voor de Dutch Junior Dance Division, Jan Martens kan rekenen op 100.000 euro voor zijn samenwerking met ICKamsterdam (Zwaanproducties), Jasper van Luijk krijgt 95.517 euro voor zijn werk bij Korzo en Shailesh Bahoran ontvangt 62.000 euro voor een ontwikkelingstraject bij Spin Off, de nationale battle voor breakdancers en stand up-dancers.

Binnen de theatersector zijn de aanvragen gehonoreerd van Davy Pieters voor een samenwerkingstraject met Frascati (71.500 euro), van Urland met Productiehuis Rotterdam (112.500 euro), van Ilmer Rozendaal met Theaterproductiehuis Zeelandia (112.549 euro) en van Stefan Jakiela met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond (22.000 euro). Jeugdtheatermaker Anne-Beth Schuurmans krijgt 86.747 euro toegekend voor de samenwerking met 2+ Producties. Deze makers kunnen starten met de ontwikkelingstrajecten die ze samen met de begeleidende organisaties hebben opgezet.

De aanvragen werden voornamelijk gedaan door nieuwe theater- en dansmakers. Het Fonds roept ook andere sectoren waaronder het muziektheater op om bij een volgende ronde aanvragen te doen. Met de subsidie hoopt het Fonds ruimte te creëren voor experiment, innovatie en de jongere generatie, terreinen die door de bezuinigingen in een benarde positie zijn terechtgekomen. De volgende sluitingsdatum is komend najaar.

(Er zal iemand komen – Ilmer Rozendaal/Atelier Oerol 2013, foto: Saris & den Engelsman)