Maya Arad Yasur wint Theatertreffen Stückemarkt 2018


12 mei 2018

De toneeltekst Amsterdam van toneelschrijver Maya Arad Yasur heeft gisteren in Berlijn de Theatertreffen Stückemarkt 2018 gewonnen. Haar tekst wordt de komende twee seizoenen geproduceerd door Schauspiel Köln in regie van Stefan Bachman. Yasur wint bovendien een geldbedrag van zevenduizend euro.

De uit Israël afkomstige Yasur studeerde Dramaturgie aan de Universiteit van Amsterdam en was als dramaturg onder meer betrokken bij TG Ilay en Sanja Mitrovic. Haar toneeltekst Suspended won in 2011 de eerste prijs op de International Playwriting Competition van ITI-UNESCO.

In de open, internationale competitie zocht de jury van de Theatertreffen Stückemarkt dit jaar specifiek naar innovatieve theaterteksten die handelen over hoe je een verdeelde wereld met elkaar deelt. Behalve Yasur werden Leon Engler, Li Lorian, Olivia Wenzel en de collectieven Old Masters en Turbo Pascal genomineerd. Yasurs tekst is gisteren na een anderhalf uur durende openbare discussie tijdens Theatertreffen als winnaar gekozen.

De jury bestond uit dramaturg en theaterwetenschapper Joy Kristin Kalu, auteur Anne Lepper, scenograaf en regisseur Philippe Quesne, theatermaker Dimitrij Schaad en (Theatertreffen-)dramaturg Christina Zintl. 

De vijfenvijftigste editie van Theatertreffen duurt nog tot en met 21 mei.

Foto: Steve Alcemi

4 Reacties op "Maya Arad Yasur wint Theatertreffen Stückemarkt 2018"

 1. paul schreef:

  kunnen we dit stuk dan ook binnenkort in een nederlandse vertaling lezen (of zien?)

 2. ditte pelgrom schreef:

  er staan vanaf nu twee scenes gepubliceerd in de digitale bibliotheek van de nieuwe toneelbibliotheek: tekst #619 en #620. in het engels.

 3. Maaike van Rijn schreef:

  Ik zou ‘m dolgraag vertalen. Kom maar door.

 4. Dirk van Wingerden schreef:

  Vertaling wat mij betreft ook wenselijk…los van de gewonnen prijs: een intrigerend thema wat ook actueel is!

Reageer

Uw E-mail adres zal niet gepubliceerd worden.