Gisteren is bekendgemaakt dat de toneeltekst Amsterdam van Maya Arad Yasur is geselecteerd voor de Theatertreffen Stückemarkt. Haar tekst wordt, samen met vijf andere genomineerde werken, dit jaar gepresenteerd tijdens het prestigieuze Berlijnse Theatertreffen. Een van hen wint bovendien een geldbedrag van zevenduizend euro en de mogelijkheid om een productie te realiseren in Schauspiel Köln.

Maya Arad Yasur (Israël, 1976) haalde in 2010 haar master Dramaturgie aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2007 en 2012 woonde ze in Nederland, waar ze als dramaturg onder meer betrokken was bij producties van TG Ilay en Sanja Mitrovic. Als toneelschrijver speelde ze zich in de kijker in 2011, toen haar stuk Suspended de eerste prijs won op de International Playwriting Competition van ITI-UNESCO. Haar teksten waren onder meer te zien in Nederland, Israël, Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen en de Verenigde Staten.

In haar genomineerde toneeltekst Amsterdam voert Yasur een zwangere Israëlische violist op, die een gasrekening uit 1944 tracht te traceren die ze op een dag ontvangt. Gedurende de vierentwintig uur die daarop volgt wordt ze zich steeds meer bewust van het belang van haar afkomst en haar geslacht in een steeds xenofobere, vrouwenhongerige omgeving. De première van het stuk staat gepland in juli in het Israeli Haifa Theatre.

In een open, internationale competitie zocht de jury van de Theatertreffen Stückemarkt dit jaar specifiek naar innovatieve theaterteksten die handelen over hoe je een verdeelde wereld met elkaar deelt. Uit alle inzendingen werden twintig stukken geselecteerd. Dat is nu teruggebracht tot een shortlist van zes kanshebbers. De andere genomineerden zijn Leon Engler, Li Lorian, Olivia Wenzel en de collectieven Old Masters en Turbo Pascal.

De jury bestaat dit jaar uit dramaturg en theaterwetenschapper Joy Kristin Kalu, auteur Anne Lepper, scenograaf en regisseur Philippe Quesne, theatermaker Dimitrij Schaad en (Theatertreffen-)dramaturg Christina Zintl. In een openbare discussie tijdens Theatertreffen zullen ze tot een winnaar komen.

Sinds 1978 vindt tijdens Theatertreffen jaarlijks de Stückemarkt plaats – het is daarmee het oudste initiatief ter bevordering van hedendaags drama in Duitstalige gebieden. De vijfenvijftigste editie van Theatertreffen duurt van 4 tot en met 21 mei.

Foto: Steve Alcemi