Mimer Sue-Ann Bel wint de Top Naeff Prijs 2018. De aanmoedigingsprijs voor veelbelovend talent van de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans werd vanmiddag uitgereikt door jurylid Bodil de la Parra, tijdens de wekelijkse talkshow HALf6 van de Academie. Aan de prijs is 1000 euro verbonden.

Sue-Ann Bel (25) studeerde afgelopen studiejaar af aan de Amsterdamse Mime Opleiding. In haar afstudeervoorstelling Lebna Ues onderzoekt ze volgens de jury zowel het beest, de man als de diva in zichzelf. ‘Ze heerst, ze flirt, ze fleemt en zingt prachtig. Ze denkt buiten de box en laat kracht en lef gepaard gaan met kwetsbaarheid.’

Samen met haar klasgenoten nam Bel vanmiddag eveneens de André Veltkamp Beurs in ontvangst voor hun gezamenlijke voorstelling Paradijsvertraging. De Mime Lichting 2018 ontvangt 1000 euro en productionele ondersteuning op maat voor een herneming.

De prijs is vernoemd naar schrijfster Top Naeff, die onder andere een toonaangevende toneelcritica was. De eerste prijswinnares was de actrice Sigrid Koetse toen zij afstudeerde in 1955. Na haar volgden onder anderen Peter Oosthoek, Suzanne Kennedy, Boukje Schweigmann, Theun Mosk, Carice van Houten en vorig jaar Benno Veenstra. De jury van de Top Naeff Prijs bestaat uit Bodil de la Parra, Jeroen de Beer en Lois Maat.

Foto: Lebna Ues van Sue-Ann Bel, Ben van Duin