De voorstelling Explorer: Prometheus unbound van het Rotterdamse performance-collectief Urland staat in het specials-programma van Theatertreffen. Het prestigieuze festival van de Berliner Festspiele toont elk jaar de tien beste Duitstalige voorstellingen van het jaar. Urland is uitgenodigd als onderdeel van een nieuwe serie van de Berliner Festspiele: Immersion.

Urland maakte de voorstelling EXPLORER / Prometheus Unbound (Nederlandse titel EXPLORER / Prometheus ontketend) met de Vlaamse internetpioneer en kunstenaar Eric Joris en zijn gezelschap CREW. De voorstelling is het tweede deel van de internettrilogie over de opkomst, expansie en grenzeloosheid van het internet. Voor deze voorstelling gingen de makers terug naar 1994, het jaar waarin internet de wereld veroverde.

De voorstelling werd in 2015 genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakers Prijs. ‘Het 21e eeuwse poppenspel met de motion-capture-techniek wordt transparant en onnadrukkelijk gebracht, met een verbeeldingsrijke, wervelende trip als resultaat’, schreef de jury. ‘De voorstelling roept vele relevante vragen op over de implicaties van virtuele werelden voor onze identiteit en maatschappij. Urland doet dit met een ijzersterke vertelkracht die (ook) de humor niet schuwt.’

De voorstelling speelt op 9 en 10 mei in Haus der Berliner Festspiele.

Foto: Jochem Jurgens