Maureen Healy is de nieuwe directeur van muziektheatergezelschap Urban Myth in Amsterdam. Zij volgt interim-directeur Nicolien Luttels op, die tijdelijk strategisch-operationele taken overnam na het vertrek van oprichter en voormalig artistiek leider Jörgen Tjon A Fong naar De Kleine Komedie.

Urban Myth maakt sinds 2001 interdisciplinaire theatervoorstellingen over actuele en maatschappelijke vraagstukken op het gebied van diversiteit. Vaak introduceren de makers nieuwe invalshoeken op verhalen over onze gedeelde Nederlandse geschiedenis.

Healy wordt algemeen directeur bij Urban Myth. Zakelijk leider Rosanna Duttenhofer is blij met haar komst. ‘Haar persoonlijke visie is om diversiteit/inclusie als basis-uitgangspunt te wortelen in ons land.’ Volgens Duttenhofer is theater bij uitstek een geschikte plek is om deze levensvisie vorm te geven. ‘We delen haar visie, die perfect aansluit bij de missie van Urban Myth en hebben heel veel zin om hier samen met Maureen mee aan de slag te gaan.’

Healy laat weten vereerd te zijn om in deze periode van transformatie in Nederland een concrete en in haar ogen essentiële bijdrage te mogen leveren aan de uitvoering van de missie van Urban Myth. ‘Er zijn nog steeds onvoldoende beschreven bladzijden met zwarte historische iconen. Deze bladzijden zijn toe aan een continue invulling om de zich ontwikkelende samenleving te verrijken met de gelaagdheid van het leven waar we ons nu in bevinden.’

Healy is een ervaren theaterproducent en bestuurder. Zij was onder andere bestuurslid van Comité 4 en 5 mei en VocaalLab en adviseur van diverse fondsen (MF, AFK). Ook bedacht ze theaterconcepten, zoals Black Magic Woman Festival in het Bijlmer Parktheater (2001-2013). In 2021 was ze betrokken bij De koningin van de voedselbank, Zuidoost editie van theatergezelschap Parels voor de Zwijnen. Verder produceerde ze een Anansi-verhaal in een samenwerking tussen de Jeugdtheaterschool Zuidoost en de Groene Hub.

Foto: Les Adu