Eve Hopkins wordt in april 2022 artistiek directeur van Theater Bellevue in Amsterdam. Hopkins volgt Jeannette Smit op, die na ruim twintig jaar directeurschap met pensioen gaat.

Eve Hopkins studeerde theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en aan het Trinity College in Dublin. Haar loopbaan begon bij het OT Theater in Rotterdam als dramaturg en lid van de artistiek raad. In 2011 werd Hopkins artistiek directeur van De Nieuwe Oost (voorheen Generale Oost), de BIS ontwikkelinstelling in Landsdeel Oost. Ze stond aan de wieg van deze netwerkorganisatie in Arnhem, Nijmegen en Deventer, waar nieuwe makers van diverse disciplines (theater, dans, literatuur, muziek ed) worden begeleid richting een zelfstandig beroepspraktijk.

In Arnhem gaf Hopkins ook leiding aan de verbouwing en de ontwikkeling van Theater aan de Rijn, waar De Nieuwe Oost in gehuisvest is, tot een vlakke vloer theater met eigenzinnige programmering. Ze stelde onder meer een diverse programmaraad samen, waarmee ze verschillende bubbels aan elkaar wilde verbinden. Ze trok daarvoor kunstenaars aan als Ruben Chi, Amy Croqué, Nesrin Cingoz, Amjad Dwaer, Daniella Middelhof en Wensley Piqué. In de periode dat theaters hun zalen moesten inrichten met de 1,5 meter maatregel initieerde Hopkins in Arnhem het project #radicaallokaal. Ze ging samen met kunstenaars op zoek naar nieuwe ontmoetingen met de inwoners van de stad en experimenteerde met nieuwe manieren van ontvangst, opstelling en de ontmoeting na afloop.

Ook als artistiek directeur van Theater Bellevue wil Hopkins ‘de verscheidenheid van de samenleving volledig omarmen en vieren in brede zin: culturele achtergrond, genderidentiteit en -expressie, neurodiversiteit en lichamelijke diversiteit. De samenstelling van het publiek, de programmering en de organisatie wil ik net zo divers en meerstemmig maken als de samenleving zelf.’

Hopkins verruilt in het voorjaar de stad Arnhem voor Amsterdam. Ze voelt zich zeer thuis bij Theater Bellevue, dat ze ziet ‘als een plek die verwelkomend is, waar het experiment niet geschuwd wordt en die toch toegankelijk is; een plek met veel nieuwsgierigheid en openheid die werkt als een venster op de stad’.

Foto: Casper Koster