Jörgen Tjon A Fong wordt per 1 december directeur van De Kleine Komedie. Hij volgt Vivienne Ypma op die eind 2021 na ruim 15 jaar afscheid neemt.

Jörgen Tjon A Fong is acteur, regisseur, schrijver, gastcurator en moderator van debatten. Hij studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en de Royal Central School of Speech and Drama, onderdeel van the University of London. Ook heeft hij een opleiding tot curator afgerond aan de universiteit van Salzburg. Bestuurlijke ervaring deed hij op bij onder andere het Muziekgebouw aan ’t Y en de Amsterdamse Kunstraad.

In 2001 richtte Tjon A Fong het gezelschap Urban Myth op, dat onder zijn leiding interdisciplinaire theatervoorstellingen voor de grote- en kleine zaal maakt. Als vast theatergezelschap van ITA (voorheen Stadsschouwburg Amsterdam) verzorgde Urban Myth de voorbije 15 jaar tevens een diverser deel van de programmering van het theater, variërend van talkshows tot een alternatieve Nachtmis. De komende maanden gaat Tjon A Fong met stakeholders en bestuur gesprekken voeren over de toekomst van het gezelschap en zijn rol daarin. Hij hoopt ‘dat de plek behouden blijft voor cultureel diverse verhalen die nu in het culturele bestel nog weinig ruimte krijgen’.

De Kleine Komedie is het oudste nog bestaande theater van Amsterdam dat vanaf de jaren tachtig uitgroeide tot de cabarettempel van Nederland. In het cabaret- en kleinkunstcircuit is Tjon A Fong niet per se een bekende naam, maar hij laat weten grote waarde aan de positie van het genre te hechten. ‘Het engagement en de urgente en persoonlijke verhalen van de makers zijn van groot belang in het hedendaagse cultuurlandschap. Cabaret werkt op het snijvlak van theater, storytelling en muziek. Disciplines die in mijn werk met Urban Myth ook altijd een centrale rol hebben gespeeld.’

De kracht van De Kleine Komedie is volgens de nieuwe directeur ‘het samenbrengen van artiesten die elk vanuit hun eigen perspectief hun visie op de wereld delen’. Hij kijkt ernaar uit om samen met het team verder vorm te geven aan het sterke merk dat Ypma heeft opgebouwd. Zoals al geformuleerd in de missie van De Kleine Komedie wil hij daarbij ‘een theater voor alle Amsterdammers in een veranderende stad’ zijn.

Foto:  Monique Vermeulen