Vivienne Ypma vertrekt eind dit jaar bij De Kleine Komedie. Ypma maakt graag plaats voor een nieuwe generatie: ‘Na 15 jaar is dat niet alleen goed voor de vitaliteit van de Kleine Komedie, ik vind het zelf prettig om dat te kunnen doen nu ik zelf nog scherp en fit ben.’

Ypma werd in 2006 directeur van De Kleine Komedie, het oudste nog bestaande theater van Amsterdam dat vanaf de jaren tachtig uitgroeide tot de cabarettempel van Nederland. Ze leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het theater, waar zowel nieuw talent als bekende namen voor goed gevulde zalen spelen.  ‘Met een trouw publiek en een sterk team is het een theater dat als een thuis voelt voor een uiteenlopende, diverse groep bespelers’, schrijft Nina Tellegen, voorzitter van de Raad van Toezicht, in een brief aan relaties en vrienden van het theater.

Volgens Ypma biedt de coronacrisis nu ‘alle mogelijkheid om, met behoud van het goede, nieuwe ontwikkelingen in gang te zetten en De Kleine Komedie toekomstbestendig verder te ontplooien’.  Ze zet haar werkzaamheden voort tot eind 2021, zodat ze haar opvolger nog kan inwerken.

De werving van een nieuwe directeur is inmiddels gestart. De Kleine Komedie laat zich bij deze procedure ondersteunen door executive search bureau Colourful People.