Sewan Mumcuyan wordt de nieuwe directeur van de Stadsschouwburg Utrecht. Dat maakte de Raad van Toezicht gisteren bekend. Op 1 februari 2023 volgt hij Lucia Claus op die eind vorig seizoen vertrok.

Op dit moment is Mumcuyan directeur van Het Koorenhuis en Concordia, twee cultuurhuizen in het centrum van Den Haag. Bij het ‘Huis voor Makers’ richt hij zich op talentontwikkeling, programma’s en producties.

Naast zijn werkzaamheden in Den Haag vervult Mumcuyan diverse nevenfuncties; als toezichthouder bij culturele organisaties, waaronder Mocca (Expertisenetwerk Cultuureducatie Amsterdam) en Vlaams-Nederlands Huis deBuren (Brussel), en als commissievoorzitter bij het Fonds Podiumkunsten.

Voor de Gemeente Utrecht was hij lid van de kerncommissie Cultuurnota 2021-2024, voorzitter van de adviescommissie Wijkcultuurhuis Merwedekanaalzone, lid visitatiecommissie RAUM en lid commissie Culturele Zondagen 2021-2024.

Waarnemend directeur van Stadsschouwburg Utrecht, Joost Kok, prijst Mumcuyans staat van dienst in de cultuursector. ‘Het is hem gelukt om van het Koorenhuis in Den Haag een bruisende organisatie te maken.’ Met Mumcuyans aan het roer verwacht hij dat de Utrechtse schouwburg ‘nog meer de plek wordt in de stad en de regio waar iedereen zich welkom voelt en onthaald wordt op de mooiste culturele ontmoetingen.’ Nicolien Luttels, voorzitter van de Raad van Toezicht, ziet in Mumcuyan de ‘cultureel ondernemer en visionair’ die hun beleidsplan ‘Waar werelden samenkomen’ verder kan vormgeven en uitbouwen.

Sewan Mumcuyan noemt de schouwburg ‘een toonbeeld van kwaliteit en professionaliteit’. Hij kijkt ernaar uit om door te bouwen aan een schouwburg ‘die geworteld is in het hier en nu, met een nieuwsgierige en open blik gericht op de toekomst, een organisatie die oog heeft voor belangrijke culturele en maatschappelijke trends en ontwikkelingen, onderbelichte verhalen en perspectieven, en voor relevante en bevlogen makers en professionals, een open en veilig huis voor iedereen die op zoek is naar verbinding en cultuurbeleving’. Daarvoor wil hij actief de samenwerking zoeken met organisaties, initiatieven, makers en professionals in zowel stad als daarbuiten.

Foto: Hjarald Agnes