Vijf huismakers nemen voorlopig de artistieke leiding van het Toneelhuis over. Koen Roofthooft is aangesteld als zakelijk leider ad interim. Dat maakte het Antwerpse stadstheater gisteren bekend tijdens een persmoment op het podium. De nieuwe leiders moeten de toekomst van het Toneelhuis verzekeren, dat onlangs een negatief subsidieadvies kreeg.

Het Toneelhuis kreeg onlangs, als enige stadstheater, een negatief advies op zijn aanvraag voor de rijkssubsidie voor de periode 2023-2027. Dat heeft voor veel onrust gezorgd bij de directie, de artiesten en de medewerkers. Gisteren gaven zowel de algemeen directeur Maud van de Velde als de artistiek directeur Kathleen Treier te kennen dat zij wegens ziekte hun taken niet meer kunnen uitvoeren.

Voor de periode van hun afwezigheid heeft de Raad van Bestuur nu Koen Roofthooft gevraagd als zakelijk leider ad interim. Roofthooft is al hoofd planning en productie en werkt bijna twee decennia in het Toneelhuis. Daarnaast nemen de vijf makers van het geplande toekomstige artistieke kerncollectief de artistieke leiding ad interim op zich: Olympique Dramatique, FC Bergman, Lisaboa Houbrechts, Gorges Ocloo en Benjamin Abel Meirhaeghe.

De nieuwe leiding geniet het volste vertrouwen van het hele Toneelhuis, liet voorzitter Raad van Bestuur Jan Rombouts gisteren weten. Achter hem zaten 78 medewerkers uit alle afdelingen. ‘Niet als zwijgende massa, maar als betrokken collega’s die actief hun steun willen betuigen’. ‘We zijn in crisis, maar voelen ons één’, zei ook Tom Dewispelaere van Olympique Dramatique in naam van de Toneelhuismakers.

Een officieel beoordelingsadvies omtrent het subsidiedossier is er nog niet. Dat wordt pas verwacht tegen einde juni. ‘Dat wil niet zeggen dat we tot dan stil zitten. Integendeel’, aldus bestuursvoorzitter Rombouts. ‘Wij nemen onze verantwoordelijkheid op en doen al het nodige om de toekomst van dit huis veilig te stellen. En dat unisono met alle theatermakers en medewerkers.’

Foto: Victoriano Moreno