Regeerakkoord positief voor bedreigde dans- en theatergezelschappen

Door gepubliceerd 10 oktober 2017

Het kabinet gaat meer investeren in cultuur. In 2018 komt er voor kunst, cultuur en erfgoed 25 miljoen euro bij en de investeringen lopen op tot 80 miljoen structureel in 2020. Dat staat in het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ dat fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vandaag hebben gepresenteerd. Met het extra geld zouden bedreigde instellingen als Orkater, Korzo, Dood Paard, AYA en Maatschappij Discordia gered kunnen worden.

Het woord ‘kunst’ valt drie keer in het hele akkoord. Maar de toon voor cultuur is positief. ‘Cultuur verrijkt het individu en verbindt de samenleving’, schrijven de onderhandelaars. ‘Naast haar intrinsieke waarde en de waarde voor onze identiteit en geschiedenis draagt cultuur bij aan de economie van ons land.’

De investeringen in cultuur zullen oplopen van € 25 miljoen in 2018, € 50 miljoen in 2019 naar € 80 miljoen in 2020 en € 80 miljoen in 2021. Met een deel van dit bedrag (10 miljoen) kan volgens de branchevereniging NAPK (Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten) een groep ensembles, theater-, dans- en muziektheaterorganisaties alsnog structurele financiering van het Fonds Podiumkunsten krijgen voor positief beoordeelde plannen, waarvoor aanvankelijk geen budget meer beschikbaar was. Dat zou goed nieuws betekenen voor Orkater, Korzo, Dood Paard, Danstheater AYA, DOX, Maatschappij Discordia, Jeugdtheater Gnaffel, Theatergroep Suburbia en Matzer.

In het regeerakkoord staat te lezen dat het kabinet de basisinfrastructuur, waarin de rijksgesubsidieerde instellingen zitten, wil uitbreiden en zorgen voor meer continuïteit, ‘zodat onze topinstellingen hun positie in binnen- en buitenland kunnen vasthouden’.  Vernieuwing en talentontwikkeling krijgen meer ruimte bij de cultuurfondsen. Daarbij is het voor Rutte III belangrijk dat het kunst- en cultuuraanbod voor iedereen bereikbaar is, ‘zowel in de Randstad als de regio’. Een betere onderlinge afstemming tussen Rijk, provincies en gemeenten moet daaraan bijdragen. De Geefwet, waardoor donateurs extra belastingaftrek krijgen als ze geven aan een goed doel met een culturele doelstelling, blijft bestaan.

Belangenvereniging Kunsten ’92 laat weten verheugd te zijn ‘dat het nieuwe kabinet het belang voor Nederland onderkent van een gezonde culturele en creatieve sector’. Met de investeringen kunnen volgens de vereniging ‘de grootste knelpunten en problemen in de sector worden aangepakt en er kan geïnvesteerd worden versterking van de culturele infrastructuur’. Ook de NAPK is ‘zeer verheugd te constateren dat de politiek oog en oor heeft gehad voor de nijpende situatie van de producenten, en ernaar heeft gehandeld’.

Een punt van aandacht is de BTW-verhoging die van 6 naar 9 procent gaat, dus ook voor de tickets en aankopen in de culturele en creatieve sector. Kunsten ’92 wil dat de effecten hiervan spoedig in kaart worden gebracht.

Stanislavski van Discordia, foto: Bert Nienhuis

8 Reacties

 1. Geplaatst op 10 oktober 2017 om 19:24 | Permalink

  Echt waar, NAPK en Kunsten92, zijn jullie echt (zeer) verheugd dat dit kabinet met de ene hand een paar pleisters plakt en met de andere hand via een BTW-verhoging haar ‘investering in cultuur’ weer terughaalt?

 2. Geplaatst op 10 oktober 2017 om 19:28 | Permalink

  grappig hoe een reparatie van 50% wordt verkocht als een extra investering in cultuur, immers Halbe € – 200 miljoen, Pechtold + € 100 miljoen, is nog altijd – € 100 miljoen of kan ik niet rekenen?

 3. Jasper van Luijk
  Geplaatst op 11 oktober 2017 om 00:54 | Permalink

  We zijn wel 5 jaar verder Geert, liever 50% erbij dan dat de getallen gelijk blijven of dat er wordt gekort. Voor een centrum rechts kabinet vind ik de uitkomst nogal meevallen, laten nu kijken waar ze het geld precies aan gaan uitgeven? Niet dat ik er gelukkig van wordt maar het had vele malen erger kunnen zijn. Voorwaarts en als sector actief blijven lobbyen voor onze waarde. ohh en dat Wilhelmus.. seriously?

 4. mirjam koen
  Geplaatst op 11 oktober 2017 om 23:42 | Permalink

  fantastisch dat er weer perspectief is voor zoveel gezelschappen!
  (al stemt het me droevig dat dit perspectief niet bestond in 2013 waardoor ons hele gezelschap OT Theater & Opera OT van de kaart werd geveegd. ook wij hadden toen een positieve beoordeling van het fonds podiumkunsten, maar we vielen onder de zaaglijn.)

 5. Johan Hobo
  Geplaatst op 12 oktober 2017 om 12:08 | Permalink

  Eerst afpakken en dan een heel klein beetje teruggeven . Verhoging BTW, KASSA ! Waar zijn jullie nou blij mee ?

 6. Dick Selles
  Geplaatst op 13 oktober 2017 om 01:53 | Permalink

  Pleister op de wonden.
  Als het nieuwe kabinet echt zou vinden dat cultuur de samenleving verbind en verrijkt dan zijn de genoemde bedragen toch echt een fooitje!!!
  Over welke kleine bedragen spreken we op een totale rijksbegroting?????
  Schande voor een land met zoveel rijkdom!!
  Als cultuur de samenleving verbind en verrijkt dan investeer je daar toch in?

 7. kees de bruin
  Geplaatst op 13 oktober 2017 om 11:41 | Permalink

  En hoe zit het met een van onze beste dansgezelschappen Leine en Roebana en Capella Amsterdam die beiden volkomen onterecht een slechte beoordeling kregen en dus geen geld? Schandalig, ook dit moet herzien worden.

 8. Geplaatst op 22 oktober 2017 om 21:43 | Permalink

  Geweldig nieuws!! ik kan jullie allemaal verzekeren, Ingrid van Engelshoven is echt geweldig! Ze zal alles wat kan mogelijk maken om juist ons land met haar cultuur op gebied van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur naar een hoger niveau te brengen. @Napk @kunsten92 dank voor al jullie inzet!!! @Kees de Bruin, ook ook voor deze gezelschappen zullen we strijden. Geef niet de moed op! Hou het positief, we gaan voort!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Elders

  Nog geen andere recensies