Het Plein Theater is een petitie gestart, waarin het de Gemeente Amsterdam dringend verzoekt om extra steun te verlenen. Na 38 jaar dreigt sluiting van het buurttheater in Amsterdam Oost door de nasleep van Covid-19 en de afwijzing voor structurele gemeentesteun.

‘Wij kunnen het nu nog aan, maar hebben op middellange termijn écht extra steun nodig’, zegt directeur Berith Danse. De stichting van het theater, Stichting PodiumPartners, deed eerder dit jaar een aanvraag voor een vierjarensubsidie bij de A-Bis en het Amsterdam Fonds voor de Kunst, maar deze werd niet gehonoreerd.

De Petitie met de titel ‘Behoud het theater op het plein!’ vraagt Wethouder Touria Meliani van Kunst en Cultuur om steun te verlenen aan het Plein Theater, ‘zodat ons wereldpodium met een niet gecensureerde uitingsmogelijkheid kan blijven voortbestaan. En dat hiermee deze unieke plek met een dagelijkse dynamiek van culturele activiteiten voor iedereen niet hoeft te verdwijnen’.

Naast zijn programmering met kleinschalige voorstellingen met hedendaagse kamermuziek, moderne dans, jeugdtheater en experimenteel theater, maakt het Plein Theater (voormalige Oostblok) als productiehuis eigen theaterprojecten, die aansluiten bij historische en maatschappelijke thema’s. Het inpandige ‘Eetlokaal’ is een ontmoetingsplek voor buurtinitiatieven waar culinaire en culturele ambachten samenkomen.

De petitie is inmiddels 1.427 keer ondertekend.