Maud Van de Velde wordt per 1 september de nieuwe algemeen directeur van het Toneelhuis in Antwerpen. De aanstelling staat los van de zoektocht naar een nieuwe artistieke leiding.

Maud Van de Velde komt uit de filmindustrie. Tot voor kort was ze de Managing Director van Fox Film Belgium en daarvoor hoofd van het international content department voor Kinepolis Groep en filmaankoper voor VTM. Ze zat in de Raad van Bestuur van het Filmfestival van Oostende, de Ensors en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Volgens de Raad van Bestuur heeft het Toneelhuis met Van de Velde ‘een echte people manager in huis gehaald die met open vizier in de huidige uitdagende tijden naar de toekomst kijkt en het rijke artistieke talent dat Vlaanderen kent een strategisch en organisatorisch kader kan geven binnen Toneelhuis.’ Haar ervaring in de film- en entertainmentsector noemt de Raad ‘een zeer sterke troef nu de culturele sector zich moet heruitvinden door de veiligheidsmaatregelen die opgelegd worden in het kader van COVID-19’.

Van de Velde reageert ‘ongelooflijk vereerd’ te zijn met de aanstelling. ‘Cultuur is mijn passie en ik ben steeds op zoek om een zo breed en gevarieerd mogelijk publiek te bedienen en hen te doen geloven in de magie van opvoering. Als Antwerpse “pur sang” is het een kinderdroom om mijn schouders mee te mogen zetten onder dit toonaangevend huis waar zoveel moois en impactvol aanwezig is.’

De aanstelling staat los van de zoektocht naar een nieuwe artistieke leiding. Deze zal in het najaar 2020 terug bekeken worden, en zal een van de taken zijn van de nieuwe Algemeen Directeur. Guy Cassiers blijft tot 30 juni 2022 artistiek directeur van Toneelhuis met alle makers die eraan verbonden zijn: FC Bergman, Olympique Dramatique, Mokhallad Rasem, Benjamin Verdonck, en binnen het P.U.L.S.-project Bosse Provoost, Hannah De Meyer, Lisaboa Houbrechts en Timeau De Keyser.