Kathleen Treier wordt de nieuwe artistiek directeur van het Toneelhuis. Ze volgt Guy Cassiers op, die 15 jaar leiding gaf aan het Antwerpse stadsgezelschap. Treier is sinds vijf jaar directeur van Het TheaterFestival Vlaanderen.

Opvallend is dat Treier zelf geen maker is. Die ‘drastische keuze’ is volgens de vorig jaar aangestelde algemeen directeur Maud Van de Velde nodig om het Toneelhuis ’te verjongen, verbreden en inclusief te maken’. Treier (1984) studeerde Germaanse Talen met een specialisatie in Theaterwetenschappen. Voor haar aanstelling bij Het TheaterFestival Vlaanderen, werkte ze bij verscheidene theatergezelschappen in Vlaanderen en Nederland. Ze deed onder meer communicatie voor tg STAN, verkoop voor BERLIN en was manager van Emke Idema en theatercollectief Schwalbe. Daarnaast adviseerde Treier bij het Nederlandse Fonds voor de Podiumkunsten. Ze is partner van Piet Menu, artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel in Tilburg.

Naast Kathleen Treier als artistiek directeur, wordt het artistieke team versterkt met Elsemieke Scholte als hoofd artistieke innovatie. Olympique Dramatique en FC Bergman blijven verbonden aan het gezelschap en er worden nog twee nieuwe gezelschappen/makers gezocht om eveneens structureel op te nemen in de organisatie. Met dit nieuwe artistieke team wil het Toneelhuis zich in de toekomst gaan profileren ‘als een open, dynamisch en creatief producerend huis met een evenwicht tussen vaste en flexibele makers, met openheid door samenwerking en nieuwe verbindingen, met nieuwe mensen en nieuwe verhalen.’

Het nieuwe team wil nog voor de zomer van 2021 het volledige artistieke verhaal voor 2023-2027 presenteren. Treier blijft aan bij het TheaterFestival tot na de komende editie in september.

Foto: Kristof Ghyselinck