In zijn woonplaats Amsterdam is theaterverslaggever, docent en Theaterkrant-recensent Loek Zonneveld overleden. Zonneveld (Heemskerk, 1948) was theatermedewerker van De Groene Amsterdammer. Daarnaast was hij docent theatergeschiedenis op de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam.

Zonneveld was een boerenzoon uit een katholiek nest. In de jaren ’60 ging hij naar de kweekschool en stond hij enkele jaren voor de klas. In 1970 kwam hij bij De Groene Amsterdammer als onderwijsredacteur, in 1973 werd hij toneelverslaggever wat hij zijn hele leven zou blijven. Zijn laatste bespreking verscheen op 11 juli in het weekblad. Daarnaast was hij begin jaren ’90 korte tijd theatercriticus van De Volkskrant en van 1994 tot 1996 hoofdredacteur van Toneel Theatraal (de voorganger van Theatermaker).

Naast zijn werk als journalist was hij diepgaand betrokken bij het theaterveld, als programmeur van het jeugdtheaterfestival in Den Bosch, als bestuurslid van onder meer Els Inc. en Merx & Dansers, en als dramaturg en klankbord van theatermakers als Johan Doesburg, Nita Liem, Koos Terpstra en Dirk Tanghe. Van 1975 tot 1990 was hij studieleider aan de regieopleiding, vanaf eind jaren ’90 gaf hij theatergeschiedenis, vooral aan de opleiding theaterdocent. Zonneveld had een speciale band met Maatschappij Discordia en de ‘familie’ van toneelgroepen daaromheen. Regelmatig droeg hij bij aan de salonavonden De Republiek en hij was als inspirator betrokken bij het jonge toneelspelerscollectief de Theatertroep.

Voor Theatermaker schreef hij het leeuwedeel van de necrologieën en maakte hij de laatste jaren een serie ‘opgravingen’ – herinneringen aan voorstellingen uit het recente toneelverleden. Voor recensiewebsite Theaterkrant.nl was hij een trouwe recensent, altijd nieuwsgierig naar voorstellingen waar hij uit zichzelf niet naartoe zou gaan. Zijn laatste grote journalistieke werk is zijn bijdrage aan het boek over vijftig jaar Toneelschuur, dat dit najaar verschijnt. (In de Theatermaker van september verschijnt een voorpublicatie.)

In 2013 kreeg Zonneveld de ACT Award, de prijs van de beroepsvereniging van acteurs, voor ‘zijn liefdevolle toneelrecensies’ en ‘voor het delen van zijn immense kennis op het gebied van de theatergeschiedenis met acteurs’. In 2015 ontving hij de Prosceniumprijs voor zijn bijdrage aan het Nederlandse toneel, ‘niet alleen vanwege zijn enorme historische kennis en zijn geheugen van de talloze voorstellingen die hij vanaf zijn tienerjaren zag, maar ook vanwege de onuitputtelijke bron van engagement die hij is, bij theatermakers, kunstenaars en denkers.’

In juli dit jaar werd bij Zonneveld uitgezaaide slokdarmkanker geconstateerd. Tot op het eind werd hij verzorgd door een groep dierbare vrienden. Loek Zonneveld is zeventig jaar geworden.

Artikelen van Loek Zonneveld zijn te lezen op zijn eigen website Loekzonneveld.nl, in het archief van De Groene Amsterdammer, en hier op Theaterkrant.nl. In september zal een herdenkingsbijeenkomst gehouden op een nog nader te bepalen locatie in Amsterdam.

foto Jesaja-Hizkia