Loek Zonneveld heeft tijdens het jaarlijkse ACT-feest op 20 mei de ACT Award 2013 ontvangen. Hij kreeg de prijs uit handen van Gijs Scholten van Aschat in de Stadsschouwburg Amsterdam. De beroepsvereniging voor acteurs prijst Zonneveld voor zijn liefdevolle toneelrecensies in onder andere de Theaterkrant en De Groene Amsterdammer en voor het delen van zijn immense kennis op het gebied van de theatergeschiedenis.

Zonneveld schrijft al veertig jaar over theater. Gijs Scholten van Aschat benadrukte tijdens de overhandiging van de prijs dat acteurs en recensenten niet zonder elkaar kunnen. ‘Loek Zonneveld is een recensent die voorstellingen beziet vanuit de opvoeringsgeschiedenis en niet als incident. Die kritisch is en tegelijk enthousiasmerend. Die openstaat voor de diversiteit van de voorstellingen en elke opvoering probeert te bezien met een open, nieuwsgierige blik.’

De ACT Award wordt uitgereikt sinds 2010. Dat jaar ging de prijs naar Hans Kemna, oprichter van Kemna Casting, vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de verbetering van het werkveld van de acteur. In 2011 ontving Frans Lommerse, een van de oprichters van de Toneelschuur in Haarlem, de prijs voor zijn inzet voor vernieuwing in het theater. In 2012 ging de award naar Henk Scholten als vertegenwoordiger van het verdwijnende Theater Instituut Nederland.

Foto: Jesaja Hizkia