Theatercritica Herien Wensink heeft vanmiddag als eerste de Loek Zonneveld Pen ontvangen. De nieuwe doorgeefprijs voor theaterkritiek is ingesteld door Theaterkrant, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de site, in samenwerking met De Groene Amsterdammer. Theatermaker Rosa Asbreuk reikte de prijs vanmiddag uit op de bijeenkomst ‘De criticus in het licht’ op het Nederlands Theater Festival. 

Theaterkrant wil met deze nieuwe prijs uitmuntende theaterkritiek eren en bevorderen. De prijs is genoemd naar de in 2018 overleden ‘toneelverslaggever’ Loek Zonneveld, die met zijn immense kennis van het Nederlandse theater en zijn niet aflatende gretigheid om nieuwe voorstellingen te zien en nieuwe makers te leren kennen groot gezag genoot in het veld en zijn collega’s inspireerde.

De eerste drager van de prijs is gekozen door een jury, bestaande uit Rosa Asbreuk (theatermaker, De Theatertroep), Mariana Aparicio Torres (toneelspeelster, ensemble Het Nationale Theater), Nicole Beutler (choreografe, artistiek leider nbprojects) en Joost de Vries (adjunct-hoofdredacteur De Groene Amsterdammer).

In hun juryrapport staat dat Wensink ‘geëngageerd, gelaagd, verdiepend’ schrijft en op een vruchtbare manier het gesprek over de podiumkunsten aanspoort. De juryleden waarderen dat haar hele carrière in het teken van theater staat. In recensies, maar ook in opiniestukken en interviews. Daarmee zien ze Wensink ook als een voorvechter van de sector en iemand die via een groot platform het belang van kunst beschrijft en agendeert.

Herien Wensink (1977) is sinds 2017 theaterredacteur bij de Volkskrant. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en Algemene Cultuurwetenschappen in Amsterdam. Eerder was zij tien jaar cultuurredacteur bij NRC Handelsblad. Voor Theaterkrant is ze vast panellid van de podcast De Criticitafel. Naast haar theaterwerk, schrijft Wensink romans.

De prijs bestaat uit een trofee gemaakt door beeldend kunstenaar en theatermaker Roos Visser. De prijs is een doorgeefprijs: Wensink mag zelf bepalen wanneer en aan wie ze hem overdraagt.

Foto: Anna van Kooij