Choreograaf Iván Pérez wordt artistiek leider van het nieuwe Dance Theatre Heidelberg bij Theater und Orchester Heidelberg. Hij volgt de Nederlandse Nanine Linning op, die na de zomer van 2018 het stokje aan hem doorgeeft.

Pérez (Spanje, 1983) woont en werkt al vijftien jaar in Nederland, waar hij na zijn carrière als danser bij het Nederlands Dans Theater overstapte op choreograferen. Zijn werk staat bekend als fysiek en emotioneel.

Afgelopen weekend ging op de Nederlandse Dansdagen zijn voorstelling BECOMING, de derde van zijn eigen stichting INNE, in premiere. Hij maakte de voorstelling in coproductie met Productiehuis Korzo in Den Haag en zal ermee doorreizen naar Londen en Taiwan. Daarvoor maakte Pérez vanuit Korzo onder andere Exhausting Space en Wachten op de Barbaren met regisseur Michiel de Regt.

Het Dance Theatre Heidelberg wil Pérez positioneren als een ‘creatieve hub in de wereldwijde danswereld’ en daarvoor samenwerken ‘met inspirerende nieuwe stemmen op het gebied van dans, beeldende kunst, muziek, mode en sociale wetenschap’. Ook wil hij partnerschappen opzetten met onderwijsinstellingen om dans-theoretisch onderzoek en communicatie over dans te stimuleren.

Zijn artistieke team bestaat uit de Australische choreograaf James Batchelor als zijn assistent en dramaturg Jenny Mahla.

Foto: Morgan Mahtobnikcih