Judith Faas wordt de nieuwe artistiek directeur van jeugdtheatergezelschap BonteHond. Per 1 januari 2021, met ingang van de nieuwe Kunstenplanperiode, volgt zij René Geerlings op. Er gaat dan ook een nieuwe directiestructuur in werking.

Judith Faas (1981) volgde de Frank Sanders Akademie voor musicaltheater en daarna de opleiding Kunst en Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

In 2014 werd Faas verantwoordelijk voor de Publiekswerking bij BonteHond. Ze bedacht en regisseerde maatschappelijke locatieprojecten als Geen ID, een theatrale rondleiding voor buurtbewoners in het AZC van Almere, en Eigen Schuld, een locatieproject met en over jongeren in de schuldsanering. In samenwerking met DOX creëerde ze recentelijk Schoppen, een voorstelling over discriminatie in de sport, gespeeld en gedanst op voetbalvelden in vier verschillende steden.De afgelopen jaren was Faas ook als dramaturg betrokken bij producties van de huidige artistiek leider René Geerlings. Komend seizoen presenteert ze haar eerste middenzaalproductie: En de winnaar is, over echtscheidingen.

Met de aanstelling van Faas als artistiek leider ‘bewijst BonteHond zijn rol en succes als broedplaats van talent’, laat het gezelschap weten. ‘Bij BonteHond kunnen makers, spelers en schrijvers hun eerste stappen in het vak zetten, maar ook in andere functies krijgen beloftevolle mensen kansen.’ Vanaf 2021 zal Faas twee theaterproducties per jaar maken en nieuwe talentprogramma’s ontwikkelen en begeleiden.

In de nieuwe Kunstenplanperiode 2021-2024 gaat BonteHond verder onder een driekoppige directie: naast Judith Faas (artistiek), zijn dat Liselotte Bos (zakelijk) en Roeland Dekkers (innovatie & ondernemerschap). ‘Jeugdtheater anno nu vraagt om een diepgaande en sprankelende interactie met zijn voortdurend veranderende omgeving. Hiervoor is een directie nodig waarbinnen kunst, zaken en innovatie & ondernemerschap gelijkwaardige pijlers zijn’, aldus het gezelschap.

Bos, sinds 2012 productieleider en nu zakelijk coördinator bij BonteHond, gaat zorgdragen voor de dagelijkse leiding van het bedrijf. Dekkers, die in 2011 zakelijk leider werd van BonteHond, gaat de partnerschappen die hij heeft opgezet met maatschappelijke organisaties, scholen, bedrijven en fondsen verder uitbouwen en vernieuwen.

Foto: Kamerich&Budwilowitz/EYES2