Naast de Grote Zaal en de Rabozaal, wil Internationaal Theater Amsterdam in oktober een derde zaal in het pand aan het Leidseplein openen. Het zaaltje, dat direct aan het plein en de brasserie grenst, gaat The Bookshop heten – verwijzend naar de theaterboekwinkel die jarenlang op die locatie gevestigd zat. Het intieme podium is speciaal bedoeld voor experiment en verdieping, en zal onder meer ruimte bieden aan kleinschalige optredens, tentoonstellingen, boekbesprekingen, debatten en talks.

ITA-programmeur Richard Kofi: ‘Ik wil van The Bookshop een plek maken waar nieuwe makers een podium krijgen om te experimenteren. Waar ze zich vrij voelen om buiten de gebaande paden te treden en de dialoog aan te gaan met het publiek en met onze stad, direct aan het Leidseplein.’ Het is de bedoeling dat er programma’s en exposities worden georganiseerd waarbij je ‘gewoon even binnen kan lopen, als je toevallig in de buurt bent’.

The Bookshop komt op de plek waar tot eind 2020 de IT&FB gevestigd zat, de grootste theaterboekwinkel van Nederland. Na de sluiting zat er nog kort een koffiezaak. Voordat de IT&FB aan het Leidseplein kwam, deed de ruimte dienst als het Amsterdams Uitburo.

De renovatie en de inrichting van The Bookshop zijn inmiddels grotendeels gefinancierd. Om het theater te voorzien van theaterverlichting, geluidstechniek en een mobiel podium, is ITA inmiddels een wervingscampagne gestart. De instelling is op zoek naar 30 duizend euro aan donaties.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam