Het Rozentheater in Amsterdam stopt als programmerend podium. Met het oog op de nieuwe situatie in het subsidiebestel schrapt het theater een deel van zijn werkzaamheden. De organisatie blijft bestaan als centrum voor educatie en participatie en verandert wellicht van naam. Het Rozentheater heeft onder de nieuwe functie-omschrijving een subsidieaanvraag ingediend bij de gemeente Amsterdam. 

Directeur Maritska Witte verklaart dat het theater liever ‘op eigen voorwaarden optie B kiest, dan dat optie A wordt geschrapt’. In Amsterdam hebben vier theaters recht op subsidie, maar het Rozentheater schat zijn kansen laag in. Verder krijgt jongerentheater landelijk weinig aandacht, aldus Witte, waardoor het Rozentheater onvoldoende aanbod overhoudt om een volwaardige programmering aan te bieden. Ook stopt een aantal fondsen waar het Rozentheater uit put met het subsidiëren van structureel gesubsidieerde instellingen, zoals het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Theater Bellevue zal de programmering voor jongeren ouder dan vijftien jaar overnemen en De Krakeling voor de jongere jeugd. Waarschijnlijk zal ook een deel van de programmering buiten de boot vallen. Het participatieprogramma van het Rozentheater zal wel worden uitgebreid. Nu werkt een redactie van 25 jongeren aan een magazine, blog en radioprogramma; aan de redactie worden tien leden toegevoegd en er zullen meer instanties bij betrokken worden.