Eindhoven krijgt een nieuw open podium genaamd Pand P. Op 23 oktober opent in het voormalige pand van Plaza Futura aan de Leenderweg een nieuwe culturele broedplaats, geïnitieerd door muziektheatergezelschap Het Nieuwe Theater, Parktheater Eindhoven en jeugdtheatergezelschap Hetpaarddatvliegt.

Sinds het vertrek van Plaza Futura naar het Natlab op Strijp-S staat het pand leeg. Veel cultuurliefhebbers en theatermakers hebben warme herinneringen aan ‘De Plaza Futura’ als vlakkevloertheater. Anderhalf jaar geleden startte Het Nieuwe Theater met gesprekken om de locatie een nieuwe invulling te geven en de buurt hierbij te betrekken.

Pand P wordt een nieuw kunstpodium voor alle uitvoerende kunstvormen, waaronder toneel, dans en muziek. De initiatiefnemers willen er een open huis van maken voor professionele kunstenaars, jeugd, amateurs en jong talent. Ze streven ernaar elke dag van de week een voorstelling aan te bieden. Ook wordt het eetcafé, de bar en het terras heropend en in een nieuwe opzet gerund door de coöperatie Pand P.

Hetpaarddatvliegt maakt als huisgezelschap nieuwe jeugdvoorstellingen op deze locatie, Parktheater Eindhoven programmeert er activiteiten met jonge theatermakers en een aantal kleine voorstellingen, en Het Nieuwe Theater speelt er eigen werk en richt zich op de verhuur van de zaal aan amateurgezelschappen en muzikanten.

Ook wil Het Nieuwe Theater een makerslab opzetten om jonge theatermakers, muzikanten, spelers, schrijvers en componisten te verbinden aan theaterprofessionals om jong talent een podium te bieden, verbinding te leggen met het werkveld en hen te begeleiden in ondernemerschap. Bovendien wil Pand P studenten van theateropleidingen uit Maastricht, Amsterdam, Arnhem en Tilburg met elkaar verbinden.