De Film & Theatre Bookshop in de foyer van Internationaal Theater Amsterdam sluit definitief zijn deuren. De formule was niet rendabel meer, volgens eigenaar Gijsbrecht bv. Daarmee verdwijnt de laatste gespecialiseerde theaterboekhandel in ons taalgebied. 

Het was regisseur en danser Jan Ritsema die de Film & Theatre Bookshop in 1979 oprichtte. 16 jaar lang stond hij in de winkel en gaf een groot deel van de verkochte boeken ook zelf uit. Midden jaren negentig verkocht hij de winkel en de uitgeverij als twee aparte bedrijven. Anita Snoek nam de winkel over op het Leidseplein. Marloes Oele ging door met het uitgeven van theaterboeken onder de naam Uitgeverij it&fb.

Door de stijgende online verkoop van boeken, kreeg de winkel het steeds moeilijker. Twee jaar geleden werd de boekhandel overgenomen door Gijsbrecht bv – de vennootschap die ook de brasserie van ITA uitbaat. Maar ook de bv kreeg het niet voor elkaar om de formule in aangepaste vorm rendabel te krijgen. ‘Het werd steeds stiller in de winkel’, zegt bedrijfsleider Aart Jan Koppert. De boekenwinkel kreeg nog een plek in het horeca-gedeelte en later een eigen koffiebar in ITA-stijl, maar bleef verlieslijdend. ‘Het was een weg die nergens toe leidde, met de coronacrisis als exta duwtje.’

Adjunct directeur Wouter van Ransbeek van ITA zegt de sluiting ‘zeer te betreuren’. Het theater vond de aanwezigheid van de bookshop passend en hoopt dat er uiteindelijk weer een model mogelijk is. Samen met Gijsbrecht bv denkt ITA na over een nieuwe winkelformule voor na de crisis. Koppert denkt aan ‘een souvenirachtige winkel, zoals je die ook bij musea ziet. We verkopen dan minder de specialistische boeken voor profs en studenten, maar meer boeken en andere producten die aansluiten bij wat wij zijn, ons eigen gebouw en gastprogrammering’.

Als reactie op de sluiting van de fysieke winkel en de coronacrisis heeft Uitgeverij it&fb inmiddels een nieuwe webshop opgezet, die zich voornamelijk richt op professionals, het amateurcircuit en kunstvakonderwijs. Deze Theaterboekhandel.nl verkoopt naast de eigen publicaties over theater en film, ook boeken van andere uitgeverijen.