Hilko Folkeringa wordt de nieuwe directeur van de Haagse Theaters Diligentia en PePijn. Hij is de opvolger van Lucien Kembel, die afgelopen maart vertrok om het Landelijk Kennisinstituut voor Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) te gaan leiden.

Folkeringa heeft ruim zestien jaar ervaring als directeur bij verschillende theaters, waaronder Theater De Nieuwe Kolk in Assen, de Zwolse theaters en meest recent het Stadstheater Zoetermeer. Afgelopen juli besloot Folkeringa nog te stoppen en zijn carrière buiten de theatersector voort te zetten, maar dat bleek van korte duur. ‘Mijn hart blijkt toch te veel bij de theaterwereld te liggen om afscheid te nemen’, schrijft hij in een persbericht.

Folkeringa treedt volgens het bestuur aan in een lastige periode, ‘met forse artistieke en financiële uitdagingen’. Maar bestuursvoorzitter Rodrique Engering ziet bij de nieuwe directeur ‘veel waardevolle ervaring en kennis binnen het Nederlandse theaterlandschap om de cabarettheaters door deze periode te leiden en door te ontwikkelen’,

Folkeringa start op 16 oktober bij de Haagse theaters. Tot dan blijft Marco Esser als directeur ad interim de zaken waarnemen.