Directeur Bas Schoonderwoerd (67) stopt eind december bij Parkstad Limburg Theaters. Dat heeft de theaterorganisatie vandaag bekendgemaakt. Na zevenentwintig jaar leiding geven aan Theater Heerlen en Theater Kerkrade gaat hij met pensioen.

Schoonderwoerd speelde een gedurfde voortrekkersrol in de ambitieuze fusie van Theater Heerlen en Theater Kerkrade, die leidde tot Parkstad Limburg Theaters – nu een van de succesvolste theaterhuizen en podiacombinaties in Nederland.

Naast belangrijk lokale aspecten zag hij ‘theater’ ook als onderdeel van verbinding over de grenzen. Hij was een van de oprichters van Stichting Theateralliantie, waarin de zeven grootste theaters van Nederland productioneel samenwerken, en partner met het Kulturbetrieb van de Stad Aken waaruit internationaal dansplatform schrit_tmacher groeide.

Voordat hij in Limburg aan de slag ging, gaf Schoonderwoerd al leiding aan theaters van Gouda, Cuijk en Tiel. In augustus is hij veertig jaar theaterdirecteur.

In 2020 bereikte hij al een pensioengerechtigde leeftijd, maar de raad van commissarissen verlengde zijn arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd om de theaters door de roerige coronatijd te loodsten. In december 2022 legt hij zijn functie neer. Een opvolgingsprocedure moet nog gestart worden.