De Raad van Toezicht van Zwolse theaters benoemt Rob Zuidema (1968) per 1 september 2018 tot directeur-bestuurder. Zuidema volgt Hilko Folkeringa op, die in april zijn functie neerlegde vanwege een ‘mismatch’.

Zuidema vervulde verscheidene adviserende en bestuurlijke functies buiten de theatersector, onder meer bij Booking.com, bouwconcerns Koninklijke BAM en Arcadis, Shell, Vodafone en de Nederlandse Publieke Omroep. Maar hij organiseert ook regelmatig theatervoorstellingen aan huis ‘om theater dichter bij de mensen te brengen’. Sinds 2013 woont Zuidema in Wijhe, een dorp tussen Deventer en Zwolle.

Zuidema kijkt uit naar zijn nieuwe functie: ‘Zwolse theaters komt in een inspirerende fase ten aanzien van samenwerking met diverse creatieve en culturele partners en ondernemers.’ Volgens Thecla Bodewes, voorzitter Raad van Toezicht van de Zwolse theaters, heeft Zuidema een intrinsieke passie voor cultuur, theater en mensen. Zijn relevante kennis en ervaring én zijn positieve energie zullen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van cultuur en creativiteit in Zwolle en haar theaters.

Hilko Folkeringa en de Raad van Toezicht van de Zwolse theaters kwamen in april dit jaar tot de conclusie dat er sprake is van een ‘mismatch’. Folkeringa, die in juli 2017 aantrad, besloot daarop zelf zijn vertrek bespreekbaar te maken en ‘ruimte te maken voor een directeur-bestuurder die wel past.’