Regisseur Ivo van Hove wordt genoemd in de prestigieuze ‘The Stage 100′ van het Britse theatervakblad The Stage. Op de jaarlijkse ranglijst van de invloedrijkste figuren in de podiumkunsten in Groot-Brittannië eindigt de directeur van Toneelgroep Amsterdam op de negentiende plaats. Ondertussen is de première van All about Eve, de theatervoorstelling die Van Hove met Cate Blanchett zou maken op het Londense West End, een jaar uitgesteld.

Na Antigone met Juliette Binoche en Obsession met Jude Law, zou Van Hove dit voorjaar een voorstelling maken met  de Australische filmactrice Cate Blanchett. All about Eve, gebaseerd op de gelijknamige film uit 1950, stond eerst gepland voor maart 2018, maar wordt nu uitgesteld naar het voorjaar van 2019. Producent Sonia Friedman, overigens derde in The Stage 100, geeft in een korte verklaring als rede ‘for scheduling reasons’ op. De casting blijkt nog niet helemaal rond.

The Stage prijst ondertussen Van Hoves grote diversiteit aan producties: ‘van Italiaans neorealisme via Shakespeare tot New Yorks drama uit de jaren zeventig’. Het tijdschrift schrijft met lof over onder meer de zes uur durende Romeinse tragedies van zijn Toneelgroep Amsterdam, die in 2009 voor het eerst in Groot-Brittannië werd opgevoerd en het afgelopen jaar terugkeerde in het Londense Barbican. Verder genoemd worden Van Hoves theaterbewerking van de film Obsession met Halina Reijn en Jude Law, zijn remake van het toneelstuk Hedda Gabler bij The National Theatre en zijn theaterbewerking van de film Network.

Bovenaan de lijst prijkt artistiek leider Vicky Featherstone van The Royal Court in Londen. Zij wordt geprezen vanwege haar ‘snelle en kordate inspanningen’ om tot nieuwe richtlijnen tegen seksueel misbruik in de Britse theaterwereld te komen naar aanleiding van de vele #MeToo-onthullingen.

Op plaats 22 staat regisseur Robert Icke. In april komt de dertigjarige Olivier Award-winnaar naar Toneelgroep Amsterdam voor zijn eerste buitenlandse gastregie Oedipus.

Foto Ivo van Hove: Jan Versweyveld