Eerste solist bij Het Nationale Ballet Matthew Golding zal per maart 2014 het gezelschap verlaten om zich als eerste solist van The Royal Ballet in Londen te vestigen. Wel zal hij in het seizoen 2014-2015 regelmatig bij Het Nationale Ballet te gast zijn. Golding vertolkt dit seizoen nog de hoofdrol van Basilio in de voorstelling Don Quichot en zal voor de laatste keer als eerste solist optreden in het programma Fairytales in maart 2014.

Golding werd in 2009 in Het Nationale Ballet opgenomen als tweede solist. Zijn hoofdrol van Basilio in Don Quichot van Alexei Ratmansky, in februari 2010, betekende zijn grote doorbraak: hij werd genomineerd voor de Zwaan. In datzelfde jaar maakte hij de stap naar eerste solist van het gezelschap en groeide hij uit tot een internationale ster en veelgevraagd gastsolist.

In 2012 en 2013 werd hij genomineerd voor de Benois de la Danse voor zijn prestaties in de voorstellingen Notenkraker & Muizenkoning (choreografie: Wayne Eagling en Toer van Schayk) en Cinderella (choreografie: Christopher Wheeldon). Bovendien mocht hij afgelopen jaar de Zwaan in ontvangst nemen voor zijn optreden in Short time together van Paul Lightfoot en Sol León. Verder won hij in 2002 al de Youth America Grand Prix en in 2011 de Alexandra Radius Prijs.

Golding zet zijn carrière voort bij The Royal Ballet, waar hij geen onbekende is. Tijdens het laatste jaar van zijn balletopleiding studeerde hij hier af en als gastsolist maakte hij in La Bayadère afgelopen seizoen zijn debuut. Na zijn laatste optredens als eerste solist bij Het Nationale Ballet zal Golding vanaf 27 maart 2014 te zien zijn bij The Royal Ballet in de productie Sleeping beauty.

Foto: Angela Sterling