Op 24 maart is Gerrit Korthals Altes overleden. Hij was tussen 1967 en 2001 zakelijk leider van achtereenvolgens Toneelgroep Theater, het Publiekstheater en Toneelgroep Amsterdam.

Het was regisseur Hans Croiset die Korthals Altes destijds won voor het zakelijk leiderschap. Ze kenden elkaar van het studententoneel in Amsterdam, waar Korthals Altes in de jaren zestig rechten studeerde. Bovendien richtten Altes en Croiset samen met Wilbert Bank (samen de ‘ABC groep’) zich uit bekommernis om en boosheid over het Nederlandse toneel in 1964 het tijdschrift Teatraal op – één van de voorlopers van Theatermaker en Theaterkrant.nl. De artikelen in Teatraal waren onderdeel van de gedachtenvorming die later leidde tot Aktie Tomaat. Hans Croiset zei daar onlangs over: ‘Het vuurtje was aangestoken. En in die vijf jaar tussen 1964 en 1969 werd het van een veenbrand een echte goeie bosbrand en daarna werd het vernietigend.’

Toen Croiset artistiek leider werd bij Toneelgroep Theater in Arnhem, vroeg hij Korthals Altes om mee te gaan. De term zakelijk leider bestond nog niet, zei hij bij zijn pensioen tegen de Volkskrant. ‘Niemand wist wat die baan inhield. Ik werd assistent van de administratrice, maar ik kon geen begroting maken. Ik heb nog een cursus boekhouden gevolgd bij Schoevers.’

Vierendertig jaar lang bleef hij zakelijk leider, eerst van Toneelgroep Theater in Arnhem, daarna van het door Croiset opgerichte Publiekstheater in Amsterdam en ten slotte, vanaf 1987, van Toneelgroep Amsterdam, een fusie van het Publiekstheater en Centrum onder artistieke leiding van Gerardjan Rijnders.

Zakelijk leiding noemde hij in een interview 2000 in NRC een ‘voorwaarde-scheppende bezigheid. Ik zorg ervoor dat er geld, materiaal en mensen zijn die de artistiek leider nodig heeft om toneel te maken.’ Daarnaast bleef hij de theaterkritiek trouw door de verzamelde werken van toneelcritici Hans Gomperts en Jac Heijer te bezorgen.

In 2001 ging Korthals Altes op 61-jarige leeftijd met vervroegd pensioen, toen Rijnders werd opgevolgd door Ivo van Hove. Hij ging kunstgeschiedenis studeren. In april dit jaar zal bij WalburgPers zijn boek De Zwarte Dood in Venetië verschijnen, over pest, politiek en kunst in de dogenstad. De presentatie van dat boek heeft hij niet meer mee mogen maken. Gerrit Korthals Altes is 80 jaar oud geworden.