In Utrecht is op 19 januari op 63-jarige leeftijd circusspecialist Gerrit Reus overleden. Reus was actief als producent, impresario, programmeur en regisseur. Van 1984 tot 2012 was hij werkzaam voor de Stadsschouwburg Utrecht, waarvan de laatste twintig jaar als adjunct-directeur. Daar was hij onder andere de drijvende kracht achter het vernieuwende Kerstcircus Utrecht, de voorloper van het huidige Cascade.

Als kind werd Reus gegrepen door het Circus Boltini dat zijn tent had neergezet in het weiland achter zijn ouderlijk huis. Naast zijn studie Theaterwetenschap had hij talloze bijbaantjes bij Nederlandse circussen, en hij studeerde af met een scriptie over het belang van een branchevereniging voor de circuswereld.

Onder invloed van Plume en Cirque du Soleil werd hij pleitbezorger van een nieuwe, meer theatrale vorm van circus. Hij initieerde cross-overs, zoals de voorstelling Circus Shakespeare van Zuidelijk Toneel Hollandia en het theatrale en fantasievolle kerstcircus Cascade in de Stadsschouwburg Utrecht, waarvoor hij onder anderen regisseur Jakop Ahlbom aantrok.

Met zijn eigen bedrijf Big Top produceerde hij reizende circusprogramma’s en kerstcircussen, allemaal uitingen van ‘het nieuwe circus’ – zonder dieren en in de schouwburgzalen. Daarnaast beleed hij zijn circusliefde in diverse boeken, het meest recent Circusgek (2013).