Bij het verschijnen van het boek ‘De Collectieven – Een unieke theatergeschiedenis’ heeft toneelspeler, regisseur, scenograaf en vormgever Jan Joris Lamers (80) de Frans Banninck Cockpenning ontvangen. Wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani reikte de prijs uit vanwege zijn ‘ruim vijftigjarige onbetwiste belang voor het Nederlandse theater’.

Jan Joris Lamers was initiatiefnemer van Het Werkteater in 1969, het eerste collectief werkende toneelgezelschap van ons land. Met het Onafhankelijk Toneel en sinds 1981 met Maatschappij Discordia verankerde hij de collectieve manier van werken in het Nederlandse toneelbestel. Waarbij ‘het collectief’ staat voor het volledig autonoom realiseren van voorstellingen: de leden van het collectief zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het kiezen van repertoire, het realiseren ervan, de verkoop, opvoering, en het opbouwen en afbreken van een voorstelling.

De ‘informele’ werkwijze van Discordia tegenover de hiërarchische grote toneelgezelschappen sprak en spreekt nog altijd veel andere theatermakers aan. Discordia bracht nieuwe collectieven voort die in navolging van het collectief wilden werken, waardoor er een keten is ontstaan die De Discordiaanse School wordt genoemd. Een keten die na tg STAN, DE HOE, Hotel Modern, Dood Paard, ’t Barre Land, De Warme Winkel, BOG. en De Roovers met de Theatertroep en het dit jaar opgerichte LENZ tot in de jongste generatie doorloopt.

De Frans Banninck Cockpenning werd op 29 oktober 1996 ingesteld door de gemeente Amsterdam als hulde aan personen die zich ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk maakten voor de stad. In oktober ontvangt Lamers ook de Blijvend Applaus Prijs, een onderscheiding voor de rijke en gevarieerde carrière van een podiumkunstenaar. 

Foto: Mark Kohn