Locoburgemeester Touria Meliani heeft zaterdag de Frans Banninck Cocqpenning uitgereikt aan film- en theatermaker Marc van Warmerdam. Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn grote bijdrage aan de stad Amsterdam en de culturele sector, in welke hij al bijna 50 jaar werkzaak is.

Eind september neemt Van Warmerdam (1954) afscheid als algemeen directeur van Orkater, waarmee hij al sinds het begin in 1972 voorstellingen produceert. Bij het muziektheatergezelschap heeft hij bijgedragen aan meer dan 200 voorstellingen en films in binnen- en buitenland. Nieuwkomers en jonge talenten gaf hij daarbij de vrijheid om zich artistiek te ontwikkelen. Ook zette hij filmtheater Het Ketelhuis op en produceert hij de films van zijn broer Alex.

Van Warmerdam was tevens een belangrijke speler in de lobby van de culturele sector richting Den Haag: zo streed hij voor goede arbeidsvoorwaarden, was hij een van de woordvoerders van de invloedrijke actie ‘Schreeuw om Cultuur’ in 2011 en zette zich in 2016 en 2019 in voor een reparatie van het budget voor het Fonds Podiumkunsten.

De Frans Banninck Cocqpenning wordt uitgereikt aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar een bijzondere verdienste hebben geleverd aan de stad Amsterdam of een uitzinnige prestatie hebben geleverd op het gebied van sport, wetenschap, journalistiek, kunst, politiek of economie. Onder anderen actrice Liesbeth List en schrijver Jan Cremer kregen eerder de onderscheiding uitgereikt.

Foto: Nichon Glerum