Liesbeth List heeft de Frans Banninck Cocq-penning van de stad Amsterdam ontvangen. Nadat List zaterdagavond een optreden in het Concertgebouw had verzorgd, verraste loco-burgemeester Eric van der Burg haar met de onderscheiding. Hij noemde de penning een ‘eerbetoon voor alles wat u voor onze stad heeft betekend, en ook als signaal dat wij mensen zoals u keihard nodig hebben in de huidige samenleving’. 

De 75-jarige zangeres heeft jarenlang opgetreden met chansonnier Ramses Shaffy, in binnen- en buitenland, maar vooral in Amsterdam. Daarnaast speelde List in talloze films, televisieseries en musicals. Ze won verscheidene Edisons en gouden- en platina platen. In 2012 maakte List bekend dat ze stopte met lange tournees. Sindsdien treedt ze nog incidenteel op.

List noemde de ontvangst van de prijs ‘een grote mijlpijl’ in haar leven. Tegen een verslaggever van Privé zei ze: ‘Ik ga naast mijn schoenen lopen. Wie ben ik wel, dat ik dit steeds mag meemaken?’

De stad Amsterdam reikt de Frans Banninck Cocq-penning uit sinds 1996. De onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich gedurende een periode van minstens twaalf jaar verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Eerder werden organisator van dancefeesten Duncan Stutterheim en Jeroen Krabbé ermee onderscheiden.