Balletdanseres Igone de Jongh heeft gisterenavond de Frans Banninck Cocq Penning ontvangen. Burgemeester Femke Halsema reikte de onderscheiding voor bijzondere verdiensten aan de stad uit, direct na afloop van De Jonghs allerlaatste voorstelling bij Het Nationale Ballet.

De Jongh ontving de onderscheiding vanwege haar grote verdiensten als eerste soliste bij Het Nationale Ballet en haar bijdrage aan de Nederlandse dans. Ze nam gisteren na een indrukwekkende carrière van 24 jaar afscheid van het gezelschap.

In 1996 begon De Jongh bij Het Nationale Ballet in de laagste rang als adspirant en in 2003 promoveerde ze op vierentwintigjarige leeftijd tot de hoogste rang van eerste soliste. Inmiddels heeft ze vrijwel alle hoofdrollen in het klassieke repertoire op haar naam staan.

Al tijdens haar opleiding won De Jongh de Arnold Haskell Award. In 2002 ontving ze de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79 en een jaar later de Alexandra Radius Prijs.  In 2016, tijdens haar twintigjarig jubileum als balletdanseres, werd De Jongh onderscheiden met de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar danscarrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd. Enkele maanden later werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Sinds 2015 is De Jongh tevens jurylid in het populaire tv-programma Dance, Dance, Dance. Ze stopt gelukkig niet met dansen. De 39-jarige danseres gaat als zelfstandige en onafhankelijke danseres invulling geven aan de laatste jaren van haar carrière. Ze is binnenkort onder meer samen met acteur Pierre Bokma te zien in de Theater Na de Dam-productie De ballerina van Auschwitz.

Foto: Roy Beusker