Erica van Eeghen vertrekt eind september 2021 bij de Toneelmakerij. Als zakelijk directeur zette ze zich bijna veertig jaar in voor theater voor jeugd en jongeren, waarvan 34 jaar voor de Toneelmakerij en haar voorgangers Huis aan de Amstel en Amstel Toneel. 

Van Eeghen opereerde jarenlang zij aan zij met toenmalig artistiek directeur van de Toneelmakerij Liesbeth Coltof. Hun beider betekenis voor het jeugdtheater is moeilijk te overschatten, als geen ander slaagden zij erin de kloof met het volwassentheater te overbruggen. In 2019 werd Van Eeghen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten voor het jeugdtheater en de inzet van haar brede kennis en netwerk in tal van nevenfuncties, ook internationaal. Bij de uitreiking roemde burgemeester Halsema haar bijdrage aan de ontwikkeling van het Nederlandse jeugdtheater en noemde haar diepgeworteld in het Amsterdamse culturele leven.

Vanaf 2019 werkte Van Eeghen nog twee jaar intensief samen met artistiek directeur Paul Knieriem om de Toneelmakerij samen richting het nieuwe kunstenplan te koersen. ‘Na al deze geweldige jaren wordt het tijd om het stokje over te dragen’, schrijft Van Eeghen in een nieuwsbrief van het gezelschap. ‘De Toneelmakerij zit op basis van een inspirerend en spannend 2021-24 stevig in het zadel met een mooie positie in de A-Bis en NL-Bis en een inmiddels ervaren artistiek directeur aan het roer. In veel opzichten laat ik een gezonde, toekomstbestendige kunstinstelling achter. Hét moment om verder te bouwen en het gezelschap verder te ontwikkelen. Hét moment voor mij om los te gaan laten.’

De werving van een nieuw zakelijk directeur is inmiddels gestart.