Jan Joris Lamers (80) ontvangt dit jaar de Blijvend Applaus Prijs, een onderscheiding voor de rijke en gevarieerde carrière van een podiumkunstenaar. Stichting Blijvend Applaus reikt de oeuvreprijs, bestaande uit een bronzen sculptuur van Iris Le Rütte en een geldbedrag van € 7.500, op 23 oktober uit in De Kleine Komedie in Amsterdam. 

‘Jan Joris Lamers is ontegenzeggelijk een van de belangrijkste vernieuwers van het Nederlandse toneel’, aldus de jury, bestaande uit Dianne Zuidema, Hans Kemna en Sander Janssens.  ‘Sinds eind jaren zestig drukt hij zonder onderbreking een grote stempel op ons podiumkunstenlandschap: niet alleen als toneelspeler, maar ook als regisseur, scenograaf, graficus en docent. Hij opereert vooral vanuit de kleine theaterzalen, maar zijn invloed reikt tot ver daarbuiten. In maart is hij tachtig jaar geworden, en nog altijd staat hij met regelmaat op de planken. Dat vraagt wat ons betreft om een Blijvend Applaus’.

Op 22 februari 1962 werd in Amsterdam door een aantal notabelen uit de artiestenwereld en uit de gemeentelijke politiek de Stichting Blijvend Applaus opgericht met als doelstelling ‘Kunstenaars uit de amusementswereld, waar dit nodig is, financieel bij te staan en verder al hetgeen daarmede in verband staat of daaraan bevorderlijk kan zijn te verrichten’. In 1997 riep de stichting De Blijvend Applaus Prijs in het leven om artiesten te eren die hun sporen hebben verdiend.

De jaarlijks wisselende jury bestaat uit vakmensen die gespecialiseerd zijn in de categorie van dat jaar. Lamers ontvangt de onderscheiding in de categorie toneel-televisie-film. Eerdere winnaars zijn onder meer Willeke Alberti, Herman Finkers, Hans Dagelet, Jenny Arean, Ramses Shaffy en Drs. P.

Aan de feestelijke uitreiking wordt meegewerkt door collega’s en vrienden.

Foto: Mark Kohn