De nieuwe maatregelen die het kabinet op 28 september tijdens de persconferentie heeft aangekondigd, brengen ook in theaters veel teweeg. Welke gevolgen zijn nu al te zien?

Maximaal 30 toeschouwers
Als gevolg van de nieuwe maximale publieksgrootte (30 personen binnen, 40 buiten) boeken theaters (nog) meer speelbeurten van dezelfde voorstelling op een dag. Sommige voorstellingen zijn alleen nog digitaal te volgen, zoals The Other van Opera Spanga. Een aantal theaters, zoals het Zaantheater, Cultuurstad Theaters in Den Bosch en het SCALA Theater in Utrecht, blijft voorlopig helemaal dicht. Ook een aantal tournees, zoals die van Onvoorspelbaar Verleden van Black Sheep Can Fly & Theater Utrecht, zijn wegens de onzekere situatie volledig geschrapt. De aangepaste edities van de festivals Oerol en Circolo zijn opnieuw geannuleerd.

Een aantal, veelal grote theaters heeft van zijn veiligheidsregio inmiddels een vrijstelling gekregen van deze dertigmanmaatregel. Hier vallen grote verschillen op. In de regio Brabant Zuid-Oost bijvoorbeeld kregen alle theaters die zich aan de RIVM-richtlijnen houden een vrijstelling. Brabant-Noord gaf dan weer geen enkele vergunning af.

Een landelijke uitzondering geldt er voor kinderen tot en met 17 jaar. Bij alle jeugdvoorstellingen mag naast 30 volwassenen, een onbeperkt aantal kinderen in de zaal zitten. Zij hoeven ook geen 1,5 meter afstand te houden. Theater de Krakeling in Amsterdam roept ouders, begeleiders en andere volwassen bezoekers dan ook op om zoveel mogelijk met kinderen naar de voorstellingen te komen.

Mondkapjes
Veel theaters hebben inmiddels aangegeven dat bezoekers nu een mondkapje moeten dragen bij het binnenkomen en verlaten van de theaterzaal. Doordat de zaalindelingen al zijn aangepast op de 1,5 meter regel, mag het maskertje tijdens de voorstelling af. Onder andere bij Theater Carré, ITA, Stadsschouwburg Utrecht, Frascati en het DeLaMar geldt de mondkapjesregel.

Aanbod blijft groot
Afgelopen weekend gingen in Nederland alsnog 25 nieuwe voorstellingen in première. In de hele maand oktober zijn er (voorlopig) meer dan 130 premières gepland.