Dit najaar is het vijftig jaar geleden dat tomaten door de Stadsschouwburg Amsterdam vlogen. De komende maanden zal er veel worden geschreven en gedebatteerd over Aktie Tomaat. In het kader van het ontsluiten van historisch bronnenmateriaal publiceert Theaterkrant.nl de geluidsopnamen van de discussie die op 1 november 1969 plaats vond tussen de leiding van De Nederlansche Comedie en de Tomatisten. De discussie wordt ingeleid door Hans Smit in gesprek met theaterwetenschapper Eva Smit, die de discussie transcribeerde en de argumenten met betrekking tot maatschappelijk engagement analyseerde.
De oorspronkelijke opname bestaat uit drie delen van ongeveer een uur. Vanwege de lengte hebben we ervoor gekozen om de podcast ook in drie delen te presenteren. Dit is deel 1.
De opname is eigendom van De Theatercollectie van Allard Pierson/Stichting TiN, met bijzondere dank voor de bereidwillige medewerking.

Klik hier voor deel 2 en klik hier voor deel 3 van de discussie.

Theaterwetenschapper Eva Smit heeft de discussie getranscribeerd, hier te downloaden als PDF: Transcript 1 november-discussie 1969