Eelco Smits heeft gisteravond de Paul Steenbergen-penning ontvangen uit handen van Jacob Derwig. De penning is een hoge onderscheiding die acteurs op een zelfgekozen moment mogen doorgeven aan een acteur naar keuze. Smits ontving de penning na het spelen van Uit het leven van marionetten in het Internationaal Theater Amsterdam.

Derwig noemt Smits een bijzondere acteur, die hem keer op keer heeft ontroerd, ontwapend en overrompeld. Hij roemde zijn rollen in onder meer de ITA-producties Angels in America, Kings of War, Spoken, Glazen speelgoed en Vergeef ons. ‘Hij geeft zijn personages op geheel eigen wijze vorm. Intelligent, integer, met een zekere melancholische ernst, maar ook vaak ontzettend geestig.’

De Paul Steenbergen-penning werd in 1982 ingesteld door de gemeente Den Haag als eerbetoon acteur Paul Steenbergen, die hem in 1986 overdroeg aan Guido de Moor. Die droeg de penning in 1989 over aan Willem Nijholt. In 2002 ontving Pierre Bokma de onderscheiding en die gaf hem in 2008 door aan Jacob Derwig.

Op dit moment zijn alle vier de belangrijke doorgeefprijzen voor acteurs en actrices in handen van ensembleleden van Internationaal Theater Amsterdam. De Albert van Dalsumring, de andere belangrijke onderscheiding die acteurs aan elkaar doorgeven, is momenteel in handen van Hans Kesting. De twee equivalenten voor actrices, de Theo Mann-Bouwmeesterring en de Courboisparel, zijn allebei in bezit van Halina Reijn.