Actrice en zangeres Marjolijn Touw ontvangt dit jaar de Gouden Genesius Penning. De penning is een jaarlijkse onderscheiding van Stichting Tekstpierement voor een podiumkunstenaar met uitzonderlijke talenten. Frank Sanders reikt de penning op 2 december uit tijdens een feestelijk programma in het Tobacco Theater in Amsterdam.

‘Marjolijn begon haar rijke carrière in de jaren ’80. Sindsdien is ze een vaste waarde op de Nederlandse podia en heeft ze uiteenlopende rollen gespeeld in grote én kleine producties. Als docent aan diverse theateropleidingen deelt ze haar kennis en ervaring met jonge talenten. Daarnaast geeft ze workshops en masterclasses’, aldus het bestuur van de stichting.

De Gouden Genesius Penning – met daarop de tekst ’Guide my carreer’ – is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan het werk van Jos Brink. Die kreeg de originele Genesius Penning ooit van de erven van Wim Sonneveld, die hem op zijn beurt van Hollywood-acteur Fred Astaire ontving. De heilige Genesius van Rome (286 – 303) is de beschermheilige van de podiumkunstenaars, de acteurs, de dansers en de clowns. Eerder werd de Gouden Genesius Penning uitgereikt aan Ara Halici, Karin Bloemen, Stanley Burleson en Arjan Ederveen. Het bestuur van Stichting Tekstpierement bestaat uit Frank Sanders, Ine de Boer, Walter Groenen, Sebas van der Sangen, Christian Seijkens en Huub Verweij.

Marjolijn Touw ontving eveneens deze week de Oeuvreprijs Cabaret en Kleinkunst van het Utrechtse Schiller Theater.

Foto: Mitch Blaauw